torsdag 1 augusti 2024

Bra portföljutveckling men snålt med utdelningar - Juli portföljsammanfattning

Positiv semestermånad, portföljen gick starkare än inden. Juli portföljsammanfattning

Efter en något trevande start på sommaren har börsen åter tagit fart. Juli visade sig bli en stark månad för min portfölj, som presterade betydligt bättre än OMXSGI. 

Trots semestertider och utan några köp eller försäljningar steg portföljens värde med drygt 5%, jämfört med OMXSGI som steg med cirka 2,3%.

Månaden har präglats av framförallt kvartalsrapporter men också diverse makrohändelser, i vanlig ordning. För min portföljs del var det mestadels positiva reaktioner på rapporterna men i vanlig ordning fanns det också en del som var mindre bra.


Bra månad för portföljen - från hängmattan


Portföljen för juli i siffror

  • Totala utdelningar i juli: 900 kr (förväntat 1390 kr)
  • Portföljutveckling juli: ca 5% (OMXSGI ca 2,3%)
  • Portföljutveckling i år: ca 15,2% (OMXSGI ca 13,7%)

Portföljens värdeutveckling

OMXSGI noterade en uppgång på cirka 2,3% under juli månad medans portföljen ångade på och steg med mer än det dubbla, drygt 5% upp.

Alla mina innehav hittas på portföljsidan.

Juli 2024 portföljutveckling

Bidragande orsaker till att portföljen gick starkare än Index

Reaktionerna på de rapporterande företagen i portföljen var mestadels positiva. Några av de större innehaven som Cloetta och Ercisson steg med cirka 12% under månaden. Bygg och fastighetsbolagen har också gått starkt, Neobo upp med nästan 30% och Peab knappt 20%. Bland de lite mindre innehaven har exempelvis Intrum stigit med nästan 40% då en del positiva besked angående obligationslånen publicerats. Intrums rapport visade ett högre än förväntat rörelseresultat medans det justerade resultatet var lägre än väntat. 

Allt bidragande orsaker till att portföljen gick betydligt bättre än index under månaden.

På den negativa sidan bland de lite större innehaven hittar vi SKF som backat en del på senare tid, ned cirka 7% under juli. Evolution har också haft en tung period, rapporten mottogs inte positivt och aktien backade cirka 6% under juli men har de senaste tre månaderna gått ned med cirka 16%.

Utdelningar

Utdelningsmässigt förväntade jag mig inte mycket av juli. Det blev trots allt sämre än beräknat vid årets början på grund av Heimstadens pausade utdelning på preferensaktien.

Juli 2024 utdelningar

Semester för portföljen

Det har inte skett några köp eller försäljningar under månaden. Det finns heller inga fria likvider i portföljen för tillfället.

Framåtblickande

En bit in i augusti brukar volymerna hitta tillbaks till börsen när portföljförvaltare återvänder från semester. Några orosmoln är såklart de krig som pågår och eventuella upptrappningar i exempelvis mellanöstern. USA-valet kan bli en stökig period som dock brukar lugna sig när valet väl är över.

Till hösten fortsätter jag studera och även denna termin kommer det att läsas i 125% takt, vilket innebär att jag inte kommer ha tid till så mycket annat. Det blir fördjupningar/breddningar inom både mikro- och makroekonomi, en ledarskapskurs samt avancerad data visualisering.

Portföljfördelning

Då inga köp eller försäljningar gjorts under månaden är portföljfördelningen sig lik.

Juli 2024 portföljfördelning

*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg