I veckans rapport tar jag en titt på händelserna som har präglat den senaste veckan på börsen. Jag ger korta kommentarer på de nyligen släppta kvartalsrapporterna från Neobo, Bufab, Collector, Ericsson, Cloetta och Peab då dessa återfinns i min portfölj samt reflekterar över marknadens reaktioner.
Trots vissa spekulationer om svårigheter i det andra kvartalet, har rapporterna hittills trots allt i många fall varit över mina egna förväntningar, även om vissa svagheter har observerats. I onsdags fick vi inflationsstatistik från USA och de svenska siffrorna kom idag. Läs mer om vad de betyder och hur de kan påverka eventuella framtida räntehöjningar.
Veckan som gått
I veckan har flera bolag på börsen släppt sina rapporter för det andra kvartalet. Rapporterna har i vanlig ordning skapat en hel del rejäla upp- och nedgångar i de individuella aktierna. Det breda svenska börsindexet OMXSPI verkar hur som helst avsluta veckan på ungefär samma nivåer som föregående veckas stängning med några få timmar kvar av handel. Många, inklusive mig själv, har sedan tidigare i år förväntat sig att det andra kvartalet skulle kunna bli tufft för många bolag. Detta på grund av ett större genomslag av de höjda räntorna och den ekonomiska åtstramning som skett. Även om vissa rapporter sett något svaga ut tycker jag ändå att rapporterna hittills i många fall kommit in över min förväntan. Flera av exportbolagen har gynnats av den svaga kronan. Är faran över eller kommer vi se en svagare utveckling senare under året istället? Ja det återstår att se.
Inflationsstatistik
I onsdags fick vi den amerikanska inflationsstatistiken. Ökningstakten för både CPI och Core-CPI kom in under den förväntade ökningstakten. Disinflationen var alltså högre än väntat. Det betyder att inflationstakten minskar snabbare än förväntat vilket i sin tur sänker förväntningarna på ytterligare räntehöjningar. Marknaden tolkade detta positivt och svarade med en bred börsuppgång i onsdags. CPI står för consumer price index vilket i Sverige kallas KPI (konsumentprisindex). Core-CPI är CPI exkluderat energi- och livsmedelspriser. Core-CPI förväntades vara 5% men kom in på 4,8% och CPI förväntades ligga på 3,1% men kom in på 3%. I och med att räntorna sjönk något efter de amerikanska inflationssiffrorna stärktes den svenska kronan mot dollarn.
Idag var det dags för den svenska inflationsstatistiken, den såg inte lika ljus ut. Även om inflationstakten sjönk på årsbasis låg siffrorna över förväntningarna. Analytikernas estimat för KPI låg på 9,1% och 6,1% för KPIF (KPI med fast ränta), de faktiska siffrorna landade på 9,3% och 6,4% respektive. Sannolikheten för att styrräntan höjs ytterligare på riksbankens nästa penningpolitiska möte den 20 september har enligt mig ökat. Jag tror nu det mest sannolika är att den höjs med 0,25%.
Bolagsrapporter
Följande bolag i portföljen har i veckan lämnat Q2 rapport:
Neobos förvaltningsresultat sjönk men driftnettot ökade. Fortsatt ganska hög vakans, framförallt bland de kommersiella fastigheterna. Neobo behöver fortsatt jobba med att fylla dessa vakanser. Marknaden tolkade rapporten positivt. Jag tycker rapporten var neutral men med tanke hur mycket kursen handlats ned under året kan en viss kursuppgång vara befogad.
Collector lämnade en i mitt tycke stark rapport som slog förväntningarna på de flesta punkterna. Marknaden svarade också med att handla upp aktien.
Bufab backade rejält på sin rapport. Rapporten var absolut ingen katastrof men marknaden hade förmodligen hoppats på mer. Aktien hade gått upp nästan 45% i år innan rapporten och förväntningarna var högt ställda. Jag har i ett tidigare inlägg i år skrivit lite om mina tankar med innehavet i Bufab som finns att läsa här: Veckorapport för vecka 11 - Nya aktieköp, bland annat i Bufab
Ericsson lämnade återigen en rapport som inte var mycket att jubla över. Bolaget menar att andra halvan av året kommer att bli starkare än den första, det får man hoppas som aktieägare. Jag är nöjd med mitt val att minska innehavet i Ericsson tidigare i år.
Cloetta överraskade åt det positiva hållet med sin rapport och slog förväntningarna. Enligt VD'n är det prisstrategin som ligger bakom tillväxten för det andra kvartalet. Marknaden handlade upp aktien något på en annars svag börs idag. Hur påverkas Cloetta av Mondelez/Marabou bojkotten? - Investeringsaspekter och historikPeab har det fortsatt tufft likt övriga bygg- och fastighetssektorn. Dagens rapport kom in under förväntningarna justerat för den positiva resultateffekten efter den vunna skiljedomen. Jag tycker dock marknaden överreagerar en aning på rapporten som ändå visar en orderingång på cirka 12,5 miljarder kronor (7,1% lägre än förväntat och 1,8 miljarder mindre än föregående års Q2). Aktien har backat med nästan 30% det senaste året och mycket borde redan vara inprisat. Men mycket hänger såklart på framtida förväntningar och hur tufft det blir framöver för byggbolaget. Vad påverkar en akties kurs? En djupdykning i inprisade nyheter och faktorerPortföljuppdateringar
Inga köp eller försäljningar har skett i veckan men några intressanta nyheter har släppts. Bland annat aviserade Garo att de tecknar ett ramavtal med E.ON avseende produkter för publik elbilsladdning i Europa vilket förstärker tidigare samarbete.
Mitt före detta onoterade innehav i Frilans Finans (Invoicery group) som köpts och noterats genom tidigare SPAC2 har nu blivit flyttat till min AF depå. Aktien har gått att handla sedan en tid på spotlight stock market under namnet Frilans.
*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina
personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller
säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella
produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och
minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning.
Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när
du investerar*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar