söndag 30 juli 2023

Vem har högst sparkontoränta och vem ger lägst bolåneränta? - Så påverkas vi av det nya ränteläget

Räntan påverkar oss på flera sätt, hur hittar man lägst bolåneräntor och högst sparkontoränta

Det är många som letar efter den lägsta räntan på bolån och den högsta räntan på sparkonton nu. Sedan 2022 har räntorna höjts i ett högt tempo. Styrräntan låg på 0% 2022 och som lägst på -0,5% under perioden 2016-2019. Under ett drygt år har räntorna dock höjts markant för att bekämpa den höga inflationen och ligger i dagsläget på 3,75%. Det så kallade nollränteläget vi haft mellan 2014-2022 är passé. 

Det nya ränteläget påverkar såklart alla som har lån, investerar eller sparar på något sätt. De som vill låna pengar letar efter den lägsta räntan och de som vill spara letar efter sparkontot med högst ränta. Vilka banker som erbjuder lån med lägst ränta och sparkonton med högst ränta förändras konstant då bankerna tävlar om kunderna och konkurrensen är hög. Ska man binda räntorna på sina lån eller sparpengar och i så fall hur länge? Är det bättre att ha rörliga räntor? Amortera ner lånen eller investera? Det finns många frågor och svaren varierar såklart beroende på dig som individ och din ekonomiska situation. I detta inlägg delar jag med mig av mina tankar och generella tips om hur man kan tänka i den nya ekonomiska situationen många befinner sig i.

Innehåller annonslänkar till Multitude Bank och Lendella

Hur de höjda räntorna påverkar dig som privatperson

Innehåll:

svenska styrräntan historik

Räntorna har höjts kraftigt i Sverige det senaste året och detta påverkar privatpersoners ekonomi på flera sätt. Mest påtagligt är det kanske för de som har rörliga bostadslån, behöver omförhandla sina bostadslån eller funderar på att köpa eller sälja en bostad

Den ekonomiska stressen på hushåll har ökat: Hantera ekonomisk stress - 8 Effektiva strategier för att återta kontrollen över din ekonomi. Här är några saker att tänka på:

Höjda bolåneräntor och dess påverkan

En av de mest påtagliga effekterna av räntehöjningar är dess inverkan på bolåneräntorna. Många av oss har bolån, och en höjning av räntan kan medföra ökade månadskostnader för bolånet. Om räntan höjs kan det leda till att vi behöver betala en högre del av vår inkomst för att täcka boendekostnaderna. Detta kan bli en utmaning för många hushåll, särskilt om man redan har en stram ekonomi: Att Investera med en låg inkomst - Tips och strategier för framgång.

Binda eller inte binda lånen?

För att mildra effekterna av höjda bolåneräntor kan det vara klokt att göra en budgetöversyn och se över sina utgifter. Att minska onödiga kostnader och hitta sätt att spara pengar kan göra det lättare att hantera de högre månadskostnaderna. Dessutom kan man överväga att binda räntan på sitt bolån, vilket kan ge en viss stabilitet och förutsägbarhet i ekonomin. Huruvida man vill binda räntan nu och i så fall under hur lång tid beror på vilken uppfattning man har om ränteläget framöver. Tror man att räntorna kommer höjas ytterligare eller vet med sig att ens budget inte klarar en högre ränta kan det vara en god ide att binda en större andel av sina lån för att minska risken att inte ha råd att betala räntorna. Om man å andra sidan tror att räntorna kommer gå ned igen framöver kanske man binder en mindre del av lånet, eller under en kortare tid. Större andel rörliga lån innebär högre risk eftersom du inte vet vad räntorna kommer att kosta dig framöver.

Jämför bolån och hitta lägst räntor

Jag har läst ett antal artiklar som menar att under det kommande året är det en stor andel svenska privatpersoner med bolån vars bindningstider löper ut och lånen behöver omförhandlas. Alla känner väll till våra svenska storbanker och kan jämföra deras bolåneräntor på ett ganska enkelt sätt men har de lägst låneräntor? Det finns väldigt många mindre kända banker och kreditinstitut som också erbjuder bolån. Det kan vara väl värt att lägga lite tid på att välja bolån, jämföra och eventuellt flytta sitt nuvarande lån till någon bank med bättre villkor och räntor. 

Det är viktigt att man förstår de avtal man ingår när det gäller lån, vilka avgifter, räntor, et cetera som gäller. I slutänden handlar det om mycket pengar och varför inte utnyttja konkurrensen mellan bankerna genom att välja det bästa avtalet för dig? Det finns många sidor som erbjuder jämförelser av bolån.

För att hitta lägst räntor på lån som inte rör bostaden kan en tjänsten Lendella vara ett alternativ

Lendella erbjuder en kostnadsfri låneansökan för lån upp till 600 000 kr via upp till 40 olika långivare och banker. Ansökningarna görs på enbart en kreditupplysning och tjänsten presenteras i samarbete med Sambla. 

https://lendella.se

jämför lån och hitta lägst räntor

Sparkonton och den nya räntemiljön

För många av oss är det viktigt att ha en buffert i form av ett sparkonto, för oväntade utgifter eller oförutsedda situationer. När räntorna höjs kan det påverka avkastningen på våra sparkonton. Traditionellt har sparkonton erbjudit låga men stabila räntor, men med de nuvarande räntehöjningarna kan vi se en ökad avkastning på våra sparpengar. Detta är positivt för de som har pengar på sparkonton. Det ger en bättre avkastning än tidigare och minskar urholkningen av ditt sparkapital på grund av den rådande inflationen.

Sparkonto med fria uttag, hög ränta ränta och insättningsgaranti

Precis som för lån kan man jämföra sparkontoräntor på flera olika jämförelsesidor. Räntorna på sparkontoräntorna justeras ofta på grund av den raska höjningstakten av räntan. Ett exempel på en bank med hög sparkontoränta är Multitude bank

Hög sparränta med fria uttag: Med en imponerande effektiv ränta har Multitude Bank skapat ett attraktivt alternativ för den som vill maximera avkastningen på sina besparingar utan bindningstid.

Fria Uttag: Det kan vara tilltalande att ha möjligheten till fria uttag på sparkontot. Det innebär att du har flexibiliteten att använda dina besparingar när du behöver dem, utan att behöva oroa dig för extra kostnader.

Inga AvgifterMultitude Bank tar inte några avgifter. Det betyder att du kan vara trygg i vetskapen om att varje krona du sparar går till att öka ditt kapital. 

Jag har själv testat både att föra över pengar och ta ut pengar på mitt sparkonto. Det har gått både snabbt och enkelt. Du använder som på de flesta ställen Bank-ID för att säkert komma åt och öppna ditt sparkonto.

https://www.multitudebank.se/sparkonto?sc_lang=sv-se

Öppna sparkonto med hög ränta, fria uttag och insättningsgaranti

https://www.multitudebank.se/

Risker med investeringar i ett högränteläge

Högre räntor kan också påverka värdet på dina investeringar. Det kan göra att aktiekurserna sjunker eftersom många bolag har lån och drabbas således också av högre utgifter. Det kan också göra att värdet på din bostad sjunker då eventuella köpare minskar när lånen blir dyrare.

Sparkonto eller investera på börsen?

sparkonto eller spara på börsen?
Det är en balansgång mellan att ha pengar på sparkonton och att investera: Lär dig mer om marknadsrisk, råvaror och vad obligationer är - Investeringsstrategi del 2. När räntorna på sparkonton har gått upp kan det vara lockande att lägga en större andel av sitt sparande på ett sparkonto där man får en "säker" avkastning. Men inflationen gör trots allt att ditt kapital minskar i värde i dagsläget. För att undvika urholkningen behöver vi leta efter alternativa investeringar för att potentiellt kunna öka värdet på vårat kapital, exempelvis börsen. Hur mycket av dina pengar du vill ha i sparkontot eller på börsen beror på din risktolerans och målsättningar: Riskhantering i en instabil ekonomi eller volatil aktiemarknad - Lär dig riskminimera.

Amortera eller investera?

amortera eller investera
Har du pengar på ett sparkonto vars ränta är lägre än räntan du betalar på dina lån bör man givetvis amortera på lånen. En viss summa kan trots allt vara bra att ha kvar på sitt sparkonto som en buffert om du skulle drabbas av oväntade utgifter.

Men hur kan man resonera kring att investera eller amortera? Svaret på den frågan är individuellt och beror på din ekonomiska situation. Har du låga marginaler i din nuvarande ekonomiska situation tycker jag man bör amortera och minska sin risk. Då vet du i alla fall med säkerhet att du "tjänar in" på ränta du annars skulle fått betala. Att investera på börsen med små marginaler i sin ekonomi är riskfyllt och går investeringarna inte bra kan du hamna i en tuff ekonomisk sits. Har du redan idag problem med att få pengarna att räcka till att betala räkningar och räntor är det rimligt att minska sina investeringar om du har några och istället amortera på lånen: Håll koll på utgifterna - Sluta undra vart lönen tar vägen och få mer pengar över.

Avkastning på börsen är aldrig någon garanti

Även om börsen i snitt de senaste åren har har haft en hög avkastning kan det komma längre perioder av nedgång. Du riskerar då att bli sittande med både höga räntor på lånen och minskat värde på dina investeringar. Har du å andra sidan goda marginaler i din budget och är mer riskbenägen så har det historiskt, oftast, varit mest ekonomiskt fördelaktigt att investera pengarna på börsen än att amortera på lånen. Detta då avkastningen på börsen i snitt varit högre än räntorna om vi tittar över längre tidsperioder.

Sammanfattningsvis

De höjda räntorna något som påverkar de allra flesta av oss privatpersoner. Främst genom att påverka bolåneräntor, avkastningen på sparkonton men också börsutvecklingen och våra investeringar. Genom att vara medveten om dessa förändringar och vidta lämpliga åtgärder kan vi bättre förbereda oss för förändringar i det ekonomiska klimatet. Kom ihåg att konsultera med finansiella rådgivare om du är osäker på hur du ska hantera dina ekonomiska frågor på bästa sätt.

*Disclaimer: Informationen som presenteras i detta blogginlägg är av allmän karaktär och mina egna åsikter. De ska inte betraktas som professionell ekonomisk rådgivning. Kontakta alltid en kvalificerad ekonomisk rådgivare för att få skräddarsydda råd baserat på din unika situation*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg