De båda nätbankerna Avanza och Nordnet har under en längre tid varit det klart populäraste valen hos småsparare. Ofta divideras det om vilken av de två som är "bäst".
Vilken bank är bäst? Avanza eller Nordnet? Vad skiljer dem åt? Vem har lägst courtage? Vilka marknader kan man handla på? Hur kommer jag i gång?
Frågor likt dessa brukar återkommande dyka upp. I detta inlägg försöker jag besvara dessa frågor och tittar lite närmre på vad Avanza och Nordnet erbjuder och varför det kan vara smart att använda båda två och inte begränsa sig till att endast använda den ena eller den andra.
Annons för Nordnet och Avanza, innehållande annonslänkar*
Avanza eller Nordnet
Traditionella banker
Sitter du fortfarande med en så kallad "traditionell" bank som din huvudsakliga investeringsplattform kan det vara väl värt att överväga ett byte. Ofta är de traditionella bankerna dyrare, har ett mindre utbud av investeringsalternativ och deras plattformar är inte alltid så användarvänliga. Det går att flytta hela depåer från en bank till en annan, dock kan man inte flytta en Aktie- och fonddepå till en ISK-depå, detta på grund av hur de beskattas.
Kanske har du inte börjat investera alls ännu? Ingen panik, det är aldrig försent eller för tidigt att börja. Man behöver varken vara rik eller speciellt tekniskt kunnig för att skapa sin egna aktie- och fondportfölj. I detta inlägg går jag igenom hur man kommer igång med sitt sparande med de nätbanker jag föredrar att handla aktier och indexfonder genom och jämför de båda.
Kom igång med din aktieportfölj
Ja hur kommer man då enklast igång med en börsportfölj och vilken av alla banker/börsmäklare bör man välja? Jag brukar rekommendera Avanza och Nordnet till personer som inte har så mycket kunskap om börsen sedan tidigare eller som nu använder sig av en dyr traditionell bank med dåligt utbud och/eller dyra courtageavgifter. Detta eftersom Avanza och Nordnet är användarvänliga, fullpackade med information och dessutom har de ofta de bäst erbjudanden och courtageavgifter. Dessutom har de ett brett utbud av aktier, fonder och andra instrument att handla med. Givetvis kan du också ha ett vanligt sparkonto om du föredrar ett säkrare sparande.
Avanza VS Nordnet, måste man egentligen välja en?
Absolut inte, varför inte använda båda två? Jag använder personligen både Avanza och Nordnet. Jag tycker de är olika bra på olika saker och använder dem därför för att nyttja de bådas fördelar. Jag tycker deras hemsidor och appar är relativt enkla att använda och fullpackade med information om det mesta som berör börsen. En ytterligare anledning att dela upp sitt kapital mellan flera banker, om man har ett så stort kapital, kan vara för att nyttja insättningsgarantin till fullo. I dagens klimat med banker som kollapsar kan man behöva vara extra försiktig. Nu ser det inte ut att vara någon risk för svenska banker i dagsläget men man vet ju aldrig hur framtiden blir. Insättningsgarantin är en garanti från staten på upp till drygt en miljon kronor per konto för kontanter du innehar hos banken om din bank skulle gå i konkurs. Garantin gäller kontanter du har satt in hos banken. Har du då mer än en miljon kronor på samma konto, till exempel ett sparkonto, gäller garantin bara för beloppet upp till drygt en miljon kronor. Men har du en miljon på två olika banker så täcker garantin upp till en miljon på båda dina banker.
Jag gillar till exempel själv Nordnets kapitalförsäkring bättre än Avanzas på grund av att källskatten från utländska utdelningar betalas tillbaks redan månaden efter den dragits. Hos många andra banker kan detta ta flera månader eller till och med år. Avanza har å andra sidan ett något bredare utbud. Det skiljer sig lite åt de båda emellan vilka marknader man kan handla på. Nordnet erbjuder till exempel handel i Storbritannien vilket inte Avanza gör. Hos Avanza kan du istället handla aktier i bland annat Frankrike, Belgien och Italien direkt på deras sida eller i appen. Hos både Nordnet och Avanza når du marknader som, USA, Kanada, Norden och Tyskland. Courtageavgifterna hos de båda är oftast lika. Jag jämför de båda lite längre ner i inlägget för att se vilka förmåner de erbjuder sina nya kunder. Det kostar ingenting att öppna ett konto hos varken Avanza eller Nordnet.
Både Avanza och Nordnet bedrivs under finansinspektionens tillsyn och har funnits en längre tid. Idag är de båda de populäraste aktie- och fondmäklarna i Sverige. Avanza med över 1,7 miljoner kunder och Nordnet inte långt efter med drygt 1,6 miljoner kunder.
Enkelt att öppna konto
Det går snabbt och enkelt att öppna ett konto med dagens teknologi, en mobiltelefon med internetanslutning och ett bank-id är allt som behövs.
När man väl öppnat sitt konto ska man välja vad det är för typ av depå man vill ha. Både Avanza och Nordnet erbjuder till exempel vanligt sparkonto med ränta, investeringssparkonto (ISK) för aktier och fonder, kapitalförsäkring (KF) för aktier och fonder, eller en traditionell aktie- och fonddepå (AF depå). Man kan öppna flera depåer på samma konto, det kostar inget.
Olika aktiedepåer
Jag rekommenderar att man läser på om de olika depåerna innan man för över pengar och börjar handla aktier och fonder så att man fullt förstår skillnaderna, framförallt hur de beskattas. Jag kommer bara i korta drag förklara de stora skillnaderna på ISK, KF och AF depåerna.
ISK: Du betalar en schablonskatt på hela kapitalet årligen, oavsett om du gör vinst eller förlust. Den exakta uträkningen för schablonskatten hittar du på skatteverkets hemsida. Detta innebär att du slipper deklarera dina affärer. Denna depå har varit mest populär senare år när räntan varit låg och är förmodligen den mest förmånliga än idag.
KF: Likt ett ISK konto betalar du en schablonskatt på kapitalet, oavsett om du gör vinst eller förlust. Du slipper alltså deklarera dina affärer med denna depå. På en KF-depå dras skatten kvartalsvis från din KF-depå medans skatten för en ISK-depå kommer i deklarationen. En skillnad mellan ISK och KF depå är att det är banken som står som ägare på dina innehav. Detta är förmånligt om man exempelvis äger aktier i utländska företag som ger utdelning. Banken begär då tillbaks eventuell källskatt som dragits i utlandet åt dig. Detta får du göra på egen hand med en ISK-depå. Eftersom banken står som ägare har du dock ingen rösträtt i bolagen.
AF: Aktie- och fonddepå är den traditionella typen av depå. Här betalar du 30% skatt på all vinst och kan kvitta förluster mot vinster på deklarationen. Det blir alltså lite mer jobb med en sådan här depå då alla försäljningar ska deklareras.
Vad erbjuder då Avanza och Nordnet sina nya kunder
Vi tar en närmare titt på deras erbjudanden.
Avanza erbjuder nya kunder courtagefri handel (kostnaden för att köpa och sälja aktier) om du har mindre än 50.000 kronor, detta gäller de första 500 affärerna eller de första 12 månaderna. Dessutom betalar de tillbaks alla fondavgifter tills man kommit upp i 50.000 kronor på sitt konto. Avanza har även en avgiftsfri fond som heter Avanza Zero, den är avgiftsfri oavsett vilken summa du har på kontot.
Nordnet erbjuder courtagefri handel i 6 månader eller om du gjort 500 affärer innan dess. Beloppet är dock lite högre än Avanza då det gäller upp till 80.000 kronor. Man måste dock aktivera Shareville (social aktieplattform hos Nordnet som är gratis) och välja courtageklass mini för att erbjudandet ska gälla. Nordnet har några nordiska fonder, Nordnet Indexfond Sverige ESG, Nordnet Indexfond Norge och Nordnet Indexfond Finland ESG, att välja bland utan avgift. Jag har skrivit om dessa fonder i ett tidigare inlägg som du kan läsa här. Dessa fonder är avgiftsfria oavsett vilken summa du har på kontot.
Båda bankerna omfattas givetvis av statens insättningsgaranti. Garantin innebär att den som satt in pengarna skall kunna få tillbaka dem även om banken går i konkurs. Detta betyder inte något skydd eller garanti om dina aktier eller fonder förlorar värde eller företagen du investerat i går i konkurs.
Erbjudanden ovan kan såklart förändras därför rekommenderar jag man kikar på de aktuella erbjudanden och deras fullständiga villkor genom länkarna nedan.
Nordnet starterbjudanden och prislista
Avanza starterbjudanden och prislista
Även många bäckar små
Det är alltså fullt möjligt för vem som helst att enkelt komma igång, oavsett storlek på startkapital. De ovan nämnda erbjudanden gör att man kan börja även med små summor då det finns fonder utan avgifter och courtagefri aktiehandel till en början. Kom ihåg att det handlar om tid och tålamod för att uppnå ränta-på-ränta effekten som jag tidigare skrivit om. Även ett litet månadssparande kan på sikt växa sig stort. Investeringar kan både öka och minska i värde, i värsta fall går ett bolag i konkurs och värdet på dess aktie blir då noll. Detta ska man ha klart för sig innan man börjar investera på börsen. Det finns aldrig någon garanti att tjäna pengar på aktier och fonder.
Tänk på att man bör vara långsiktig i sina investeringar, minst 3-5 år och diversifiera sina investeringarna. Sitt inte med alla ägg i samma korg. Jag tar upp diversifiering i detta inlägg: Lär dig mer om diversifiering, bolagsrisk och vad en ETF är.
Det gamla talesättet "time in the market beats timing the market" vilket betyder tid i marknaden slår att försöka tajma marknaden brukar fungera bäst för de flesta. Det vill säga, de allra flesta presterar bättre genom att vara passiva med sin portfölj än att vara aktiva och försöka köpa och sälja vid "rätt" tidpunkter. Det finns såklart undantag, men det är en liten andel investerare som lyckas med detta över längre tidsperioder.
Jag redovisar mina innehav i portföljen, investeringsstrategin jag följer, köp och försäljningar här på bloggen. Detta ska inte på något vis ses som köp- eller säljrekommendationer utan endast som inspiration och information. Gör alltid din egen analys och läs på om vilka risker som finns förknippade med handel av aktier, fonder och andra finansiella instrument. Jag har skrivit ett inlägg om hur man kan gå tillväga för att göra en fundamental aktieanalys och vad det olika nyckeltalen betyder som du kan läsa här: Ta välgrundade investeringsbeslut - Lär dig göra fundamental aktieanalys
Huruvida du vill öppna ett konto hos Nordnet, Avanza, kanske rent av hos båda två eller ingendera är upp till dig men som sagt, det kostar inget att öppna ett konto och titta på deras plattformar och jämföra med den bank du använder idag.
*Notera att allt som skrivs på denna sida är mina personliga åsikter och uppfattningar, jag ger aldrig köp- eller säljrekommendationer på individuella aktier. Alla som investerar i finansiella produkter bör göra sin egen analys. Finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde, historisk avkastning ger ingen garanti för framtida avkastning. Kort och gott, det är dina pengar och ditt ansvar att läsa på om riskerna när du investerar*
Jag hade en av dessa banker, men har nu även den andra. Då kan jag ju precis som du säger handla courtage-fritt upp till 130.000 kronor. Åtminstone ett tag. Tack för tipset!
SvaraRaderaJa det gäller att ta tillvara på de erbjudanden som finns ☺️. Man kan ju också köpa en dyr fond hos Avanza och slippa avgiften på den så länge värdet är under 50.000 kr exempelvis.
RaderaAutotrader finns endast hos Nordnet.
SvaraRaderaKan nog stämma. Inget jag använder dock så dålig koll där.
Radera